marți, 5 iulie 2011

ANTIOXIDANTII

Existenta umana este legata de rolul oxigenului in viata noastra. Pe de o parte,oxigenul este indispensabil vietii in general,iar pe alta parte,datorita capacitatii sale de reactie,poate declansa in organism o serie de procese extrem de periculoase.
Antioxidantii actioneaza impotriva "oxidarii",procesele oxidante fiind vitale pentru functionarea normala o organismului,insa in cadrul lor se produc si radicali liberi. Radicalii liberi sunt particule foarte reactive, cu un electron liber,care are tendinta de a-si gasi perechea. Datorita instabilitatii lor, aceste particuleiau electronul liber de la moleculele adiacente,oxidindu-le,ceea ce are ca rezultat deteriorarea celulelor si tesuturilor. Fiindca intra foarte usor in reactii, radicalii liberi pot "fura" electroni practic de oriunde. Cel mai mare pericol reprezentat de radicalii liberi nu este simpla lor prezenta,ci faptul ca moleculele de la care fura electroni vor ramine,la rindul lor, fara un electron,si ca urmare, vor incerca si ele sa-si gaseasca perechea. Din acest motiv, radicalii liberi pot initia un sir intreg de reactii complicate si imprevizibile,care deterioreaza peretii celulelor,celulele si chiar acidul nucleic (ADN). Radicalii liberi au si un rol benefic pentru anumite procese care au loc in organism. Ei joaca un rol important in protectia imunitara a organismului,fagocitele folosind radicalii liberi numiti superoxizi pentru a distruge patogenii.
Organismul uman se protejeaza in mai multe moduri impotriva efectelor radicalilor liberi,de ex. prin scaderea presiunii oxigenului in tesuturi si prin producerea enzimelor antioxidante. In situatii normale, protectia antioxidantasi atacul radicalilor liberi se afla in achilibru.Atunci cind efectele radicalilor liberi predomina, apare asa numitul stres oxidativ. Acumularea radicalilor liberipoate declansa o serie de afectiuni,si in acelasi timp are o strinsa legatura cu accelerarea procesului de imbatrinire.
Ritmul accelarat de viata joaca un rol important in producerea radicalilor liberi. Si impactul negativ al vietii moderne (smogul, substantele chimice, stresul, radiatiile UV) sprijina formarea radicalilor liberi.
Pentru a elimina radicalii liberi acumulati, organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanti. Astfel, se recomanda consumul de alimente bogate in antioxidanti,dar exista si o serie de suplimente alimentare cu continut ridicat de antioxidanti,sub forma concentrata,cumar fi:
- Coenzyme Q 10, Super Q10 plus si Sublingual Co Q10- pentru persoanele in virsta, persoanele care depun efort fizic si mental intens sau la persoanele cu o dieta deficitara;
- Ginkgo XC - bogat in substante biologic active extrase din radacina de ginseng, numit "radacina vietii";
- Lutein - care dupa ce patrunde in organism se acumuleaza in zona ochilor si ajuta la filtrarea radiatiilor nocive si impiedica patrunderea acestora in ochi;
- Mega Protect 4 life si Protect 4 life - care pe linga ingredientele cu proprietati antioxidante,contin vitamine si oligoelemente care intensifica efectul antioxidant;
- Melatonin - care ne ajuta sa avem un somn odihnitor;
- Smokerade - sprijina organismul in distrugerea celulelor degenerate aparute in urma proceselor oxidative cauzate de fumat.

 XANTONELE

Fructul de mangostana este folosit in medicina traditionala din Asia de sud-est in probleme gastrice,dar si in cazul infectiilor si ranilor.
Principalele substante active din mangostana sunt asa numitele xantone,care se numara printre cei mai puternici antioxidanti din natura si ajuta organismul uman sa lupte impotriva radicalilor liberi. In prezent se cunosc mai mult de 200 de xantone naturale,iar mangostana contine 50 dintre acestea. Pe linga xantone,mangostana contine cantitati mari de minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier), dar si vitamine. Datorita acestor proprietati,este folosita cu cele mai bune rezultate in suplimentele alimentare,in special in produsele puternice cu antioxidanti.
Mangostana are si efecte antihipertensive,antidiabetice, anticancerigene,antiinflamatoare si in plus duce la cresterea numarului de celule NK,care sunt principalele celule imunitare.
Printre rezultatele studiilor asupra mangostanei putem mentiona potentialul sau antituberculos, capacitatea xantonelor de a preveni alergiile, efectele inhibante la adresa agregarii plachetare si activitatea de vasorelaxare. Deasemenea, cercetatorii au descoperit o potenta activitate antimalarica a xantonelor.
Din gama de produse antioxidante de la CALIVITA INTERNATIONAL, bogate in extractul de mangostana,fac parte:
- Xantho Plus - care este o combinatie de xantone,ceai verde,extract de simburi de struguri, rodii, grepfruit si fructe de padure;
- ZenThonic - cu o compozitie unica de xantone,polifenoli si vitamina C, produs sub forma de suc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu